پی آر پی یکی از روشهای درمانی کمتهاجمی است که امروزه استفادههای زیادی در سرتا سر دنیا دارد.درمان با پلاسمای غنی از پلاکت، که در ایران آن را با نام پلاکت درمانی و یا پی آر پی می شناسیم، روشی نوین جهت بهبود رشد و التیام بافت های بدن می باشد. پی آر پی به پلاسمای حاوی پلاکت تغلیظ شده گفته می شود .استفاده از پی آر پی PRP از دو تا سه دهه قبل در رشته های مختلف پزشکی مثل دندانپزشکی وجراحی فک و صورت ، سوختگی ها و درمان زخم های مزمن شروع شد.
اما استفاده از PRP برای زیبایی و جوانسازی کاربرد جدید آن است. تزریق PRP به تنهایی یا در ترکیب با روشهای دیگر مانند تزریق چربی و مزوتراپی در زیبایی کاربرد دارد.
پی آر پی با جداسازی پلاسمای خون و سپس تزریق آن به بافت ها، به تولید سلول های تازه و سالم در بافت بدن کمک کرده و باعث افزایش سرعت روند بهبود آسیب ها خواهد شد. این تزریق می تواند آسیب هایی نظیر پارگی تاندون آشیل، درد شانه ناشی از پارگی روتاتور کاف، و بسیاری از آسیب های بافت های نرم را بهبود بخشد.
ابتدا مقداری خون از بازوی بیمار گرفته میشود. این مقدار تقریباً ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر می باشد. نمونهی خون درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند و در نهایت محلولی به دست میآید که غنی از پلاکتهای خونی است.
پلاکتها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست تزریق میکنند. با ورود محلول به ناحیهی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند.
کلیه مراحل، تقریبا در حدود یک ساعت زمان خواهد برد. به طور معمول در این روش از بی حسی موضعی جهت کاهش درد تزریق استفاده شده و در برخی موارد جهت تعیین محل دقیق سوزن نیز، از سونوگرافی استفاده می شود و در مرحله آخر پلاسمای غنی از پلاکت به آرامی به موضع تحت درمان تزریق خواهد شد. تمامی این مراحل در کلینیک های زیبایی و در مطب پزشک قابل اجرا بوده و بیمار پس از تزریق می تواند به فعالیت های عادی خود ادامه دهد.
مراحل پلاکت درمانی از نمونه گیری تا تزریق به شرح زیر است:
پی آر پی در کاشت مو به صورت تزریق یا اسپری برای ناحیهی گیرندهی مو استفاده میشود. به این ترتیب فرآیند جایگیری گرافتها در پوست سر با سرعت بیشتری انجام شده و زخمهای کوچک ناحیهی گیرنده نیز زودتر بهبود مییابد. همچنین اگر احتمال ایجاد اسکار برای بیمار وجود داشته باشد، پی آر پی تا حد خوبی این خطر را برطرف میکند.
تاندون، بافتی بهشکل نوار محکم و ضخیمی است که عضله را به استخوان متصل میکند. معمولا تاندونها پس از آسیبدیدگی بهکُندی بهبود مییابند. پزشکان برای درمان مشکلات مزمن تاندون مانند بیماری آرنج تنیسبازان، التهاب تاندون آشیل، در مچ پا یا درد تاندون پاتلار در زانو از تزریق پی آر پی استفاده کردهاند.
در برخی از بیماریهای مزمن مانند استئوآرتریت، التهابهایی در مفاصل ایجاد میشود. تزریق پی آر پی برای کاهش این التهابات استفاده میشود.
یکی دیگر از کاربردهای پلاکت درمانی که اخیراً طرفداران زیادی پیدا کرده، درمان بیماریهای پوستی و جوانسازی پوست است. از این روش میتوان برای درمان خطوط، چینها، خشکی، زخمهای خفیف، ترک پوستی و … استفاده کرد.
افرادی که هپاتیت C، ایدز، سرطان خون، سرطان پوست، دیابت کنترل نشده، عفونت، اختلالات انعقاد خون و مشکلات قلبی و عروقی دارند نباید از پلاکت های خون آنها برای تزریق استفاده کرد زیرا نتایج مطلوبی نخواهد داشت.