از مهمترین مواردی که در زیبایی پوست صورت و بدن تاثیر دارد، حذف موهای زائد می باشد که توسط لیزر موهای زائد می تواند انجام گیرد. علاوه بر ظاهر ناخوشایند موها احتمال بروز جوش های چرکی و تحریک شدن مداوم پوست وجود دارد.
این را هم بخوانید : عمل بوکال فت یا تخلیه چربی دهانی
به طور کلی دو نوع روش برای برطرف کردن موهای زائد وجود دارد:
۱٫ سیستم های لیزری شامل دستگاه های الکساندریت (طول موج پایین)، دایود و لیزر با طول موج بالا
۲٫ سیستم های غیر لیزری (سیستم های نوری لامپ های زنون) شامل دستگاه های ای لایت (E-LIGHT) و آی پی ال (IPL) که با سیستم فلش لامپ زنون کار می کنند و علاوه بر نور از رادیوفرکانس نیز به طور همزمان استفاده می کند و به همین دلیل روی موهای کم رنگ (طلایی ، سفید) اثر بهتری دارد.
از دستگاه های لیزر موجود با طول موج الکساندرایت و دایود در آتریسا می توان به الیت پلاس (سایناشور)، اپوجی پلاس (سایناشور)، مونولیث (اسکلپیون)، مدیواستار (اسکلپیون)، لوترونیک و … اشاره کرد. این تجهیزات به روز جهان ساخت کمپانی های امریکایی و آلمانی هستند.
مشاوره با سرپرست و مسئول بخش لیزر قبل از انجام لیزر موهای زائد الزامی است و بلافاصله پس از آن کار لیزر انجام می گردد. در جلسه مشاوره، رنگ پوست و جنس و ضخامت ریشه موهای ناحیه مورد نظر بررسی می شود. در صورت مشاهده علائم بیماری های پوستی مانند اگزما، تبخال، کهیر، پسوریازیس و … لیزر موهای زائد انجام نمی شود. همچنین نواحی که پوست حساس و موها نازک و کرکی هستند نیز نباید لیزر انجام شود.
در حقیقت هنگامی که موضوع برداشتن موهای صورت و بدن به میان میآید، روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. شما میتوانید همه این روشها را امتحان کنید اما در نهایت پس از چند روز موها دوباره رشد خواهند کرد و معمولاً با خارش و گاهی زخم همراه هستند. پرتوی لیزر با دقتی که دارد بر روی سلولهای رنگدانه مو تمرکز میکند و آنها را از یکدیگر تشخیص میدهد. هنگامی که ملانین در مو شناسایی میشود و مورد هدف قرار میگیرد، لیزر موهای زائد تمام ساقه و ریشه مو را میسوزاند.
لیزر در واقع پرتوهای نور تکفام شده هستند که روی طول موج دلخواه ما برای مقاصد خاص تنظیم می شوند و بنا به نیاز ما می توانند اثرات متعددی در ناحیه مورد نظر داشته باشند. ریشه موجود در هر تار مو رنگدانه ای به نام ملانین دارد که هنگام رویش مو فعال شده و همه بدنه تار مو را به رنگ تیره (سیاه، قهوه ای روشن و تیره یا بلوند) در می آورد. لیزر موهای زائد روی ملانین های موجود در ریشه مو متمرکز شده و روی آن ناحیه اثر می کند و نهایتا منجر به نابود شدن ریشه مو می گردد.
بنابراین هرچه موی فرد تیره تر و ضخیم تر باشد لیزر اثر بهتری بر روی آن خواهد داشت. از طرفی به علت وجود ملانین در خود پوست، روشن بودن پوست باعث می شود لیزر بر روی خود پوست اثر نکرده و منجر به سوختگی پوست نشود، لذا افراد با پوست های روشن و موی ضخیم و تیره بهترین کاندید لیزر موهای زائد می باشند.
دستگاههای لیزر موهای زائد اصولا دارای ۳ طول موج هستند. ۷۵۵ نانومتر یا الکساندرایت، ۸۰۰نانومتر یا دایود و ۱۰۶۴ نانومتر یا ND-YAG
۱٫ لیزر الکساندرایت: مناسب برای پوستهای روشن و معمولی
۲٫ سیستم لیزر دایود: مناسب برای پوست های معمولی رو به تیره جذب این طول موج در ملانین تاحدی کمتر از لیزرهای الکساندریت و بیشتر از Nd-YAG و IPL ها می باشد.
۳٫ لیزرهایND-YAG برای پوست های تیره و برنز شده، ایمنتر و موثرتر است.
۱٫ آناژن (مرحله رشد) :
طی آن مو دارای حداکثر ضخامت و رنگ است، در این مرحله اشعه لیزر بیشترین اثر تخریبی را بر روی فولیکول مو دارد.
۲٫ کاتاژن (مرحله توقف رشد) :
ضخامت فولیکول رشد یافته کاهش می یابد و از پیاز مو که وظیفه تغذیه رسانی دارد جدا می شود.
۳٫ تلوژن (مرحله استراحت) :
دراین مرحله تمام فعالیتهای رشد متوقف می شود، در نواحی مختلف بدن این دوره تفاوت دارد، مرحله تلوژن در موی سر به مدت ۱۰۰ روز و در نواحی دیگر بدن تا ۶ ماه طول می کشد.
موهایی که رشد می کنند همگی به طور همزمان در یک فاز قرار ندارند. در یک جلسه لیزر ممکن است برخی از ریشه های مو در فاز آناژن باشند و برخی در فاز کاتاژن و تلوژن. به همین علت تنها با یک یا دو جلسه نمی توان از لیزر موهای زائد نتیجه کامل و قطعی گرفت و باید تا زمان مشخصی که تمامی ریشه ها تحت تاثیر اشعه قرار بگیرند جلسات لیزر به طور مرتب و با فاصله معین تکمیل شوند.
معمولا تعداد جلسات لیزر بین ۶ تا ۸ جلسه می باشد و فاصله زمانی بین آن ها بین ۴۰ تا ۴۵ روز است. در بعضی موارد و نواحی خاص ممکن است تعداد جلسات بیشتری نیاز باشد. برای مثال ناحیه بیکینی به دلیل رطوبت مداومی که دارد دیرتر از بقیه نواحی بدن نسبت به لیزر نتیجه نهایی را نشان میدهد. برای اینکه فولیکول موها در هر جلسه کاملا تحت اشعه لیزر قرار بگیرند به هیچ عنوان نباید ریشه مو از پوست خارج شده باشد به همین علت در حین دوران درمان برای اصلاح ناحیه ای که لیزر شده است، فقط از ژیلت استفاده کنید.
در روز درمانی لیزر موهای زائد پس از پاک کردن کامل ناحیه از هر نوع کرم یا ضد آفتاب، می توان حتی بدون بی حسی لیزر را انجام داد ولی برای افراد حساس به درد می توان از پماد زایلاپی، لیدوکایین، زایلوژل برای بی حس کردن نواحی ۳۰ دقیقه قبل از انجام لیزر استفاده کرد. اثر بی حسی تا دو سه ساعت باقی می ماند. بهتر است برای پیشگیری از معطلی طولانی مدت در خانه پماد بی حسی را بشویید و سپس به کلینیک مراجعه نمایید.
قبل از انجام کار لیزر حتما بی حسی با آب و شامپو کاملا شستشو و خشک شود.
در اغلب موارد خنک شدن پوست توسط اسپری خنک کننده یا باد خنک که اصولا همراه لیزر درمانی موهای زائد باید وجود داشته باشند برای ایجاد بی حسی کفایت کرده و بهتر است در استعمال داروهای بی حسی تا حدامکان صرفه جویی شود مگر در موارد خاص مثلا لیزر ناحیه تناسلی که دردناکتر است.
بهترین زمان ۲۴ ساعت قبل از لیزر موهای زائد، موهای ناحیه ی مورد نظر را با ژیلت کاملا اصلاح کنید ( برای کسانی که حساسیت دارند با ریش تراش موزر بتراشند به طوری که اصلا هیچ ساقه مویی روی سطح پوست نماند زیرا ساقه مو موجب کاهش اثر بخشی و همچنین خطر احتمالی سوختگی می شود).
می توان یک ساعت قبل از مراجعه به کلینیک نیز موها را اصلاح کرد به شرطی که هیچگونه زخم و التهابی در ناحیه ایجاد نشود.
شاید لیزر مو برای کسانی که برای اولین بار این کار را انجام می دهند کمی دلهره آور باشد. بنابراین قبل از اینکه تصمیم به این کار بگیرید باید به معتبر بودن مرکزی که مراجعه می کنید مطمئن شوید و در این مورد تحقیقاتی انجام دهید. در طول روند لیزر، دستگاه طوری تنظیم می شود که با رنگ پوست شما هم خوانی داشته باشد. برای مثال ممکن است برای ناحیه دست و پا از لیزر الکساندرایت استفاده شود و برای نواحی زیربغل و بیکینی لیزر دایود مناسب باشد.
باید توجه داشت در بعضی افراد که سابقه عوارض لیزر موهای زائد وجود دارد یا به عللی احتمال عوارض در آنها بیشتر است، می توان از تست لیزر استفاده کرد. در این حالت یک نقطه از ناحیه لیزر انجام می شود و یک هفته بعد در زمان مشاوره مجدد اگر مشکلی پیش نیامده بود درمان را شروع می کنیم. در اغلب حالات سرخی، التهاب و کبودی حاصل از درمان لیزری بیش از چند ساعت پایداری ندارد و مصرف پماد اکسید زینک یا کرم های ترمیم کننده ی بعد از لیزر برای از بین بردن این حالات کفایت می کند.
معمولا زمان زیادی طول می کشد تا فولیکول های مو بریزند و این زمان بین ۲ الی ۳ هفته تخمین زده شده است. بنابراین پس از جلسات لیزر موها رشد می کنند و نگرانی برای این موضوع وجود نداشت و طبیعی است که در این زمان موها رشد کنند و سپس شروع به ریزش نمایند.